NORSK FÖRETAGSGRUPP ETABLERAT 1919 - OMSÄTTNING CA 900 MILJONER MED KONTOR I 5 LÄNDER.
Plamek AS är ett företag i Rubb Industries.

Scania CV AB

Projekt: Facilitering av tillverkning
Plats: Oskarshamn
Kund: Scania CV AB

 

Hallmaker har i många år samarbetat med tillverkare i flera industrier, som Scania med sin tillverkning av lastbilar. På Scanias högteknologiska anläggning i Oskarshamn har vi levererat flera hallar till en nöjd och återkommande kund. Säkerhetschef Per Ola Svensson tog med oss på en rundtur på området och berättade mer om den otroliga verksamhet som Scania har där.

 

”Vi tycker är att era hyreslösningar er är bra eftersom det går snabbt att tillgodose våra behov av väderskyddad yta så fort vi ser att vi har det. Det gör att vi får en mer effektiv drift eftersom våra produkter kan hanteras på ett bättre sätt, samtidigt som möjligheten finns att få hjälp med att flytta hallen när vi ser att vi har ett ändrat behov, eller att det finns på en annan plats i verksamheten. Ni har visat er vara en solid och bra samarbetspartner och det är därför vi gillar att samarbeta med er.”

 

Vi tycker att det är väldigt spännande att höra om hur en av Sveriges största fordonstillverkare jobbar – Per Ola berättar om vad som sker på dagarna i Scania, och hur vårt samarbete ser ut.

 

Vad som krävs för att hålla måttet som stortillverkare

En av hallarna vi har levererat till Scania används till omlastningsyta för sekventiell produktion. När Scania producerat delar till hytterna på området i Oskarshamn så anländer delarna till denna hall. Allt som står lastat och paketerat här står i en specifik ordning, så kallad sekventiell paketering då hytterna har olika höjder, färger och utrustning. På området finns flera av dessa inlastningszoner – och allt måste klaffa till 100% för att de skall klara av att tillverka sitt snitt per dygn, 300 lastbilshytter!

 

Den soliga decemberonsdagen vi besökte Scania stod det över 900 hytter på området redo att skickas ut i Europa för vidare montering av chassi, motor och drivlina. Lite av en fascinerande syn.

 

En annan hall som Scania hyr av oss som är utan gavlar fungerar som ett väderskydd för avlastning av bilar som kommer med leverans till verksamheten från andra delar av Sverige. Här var det viktigt att skydda produkterna som ur en vädersynpunkt kommer hit packat på ett lite utsatt sätt. Det behövdes en bred och öppen lösning där flera lastbilar kunde köra in samtidigt och lossa säkert för inlastning i den intilliggande byggnaden med gott om utrymme att köra vidare och vända.

 

För Scania är tillit en elementär faktor till framgång

I upptrappningen mot 2015 var Scania i färd med att släppa sin första nya hyttmodell på nästan 20 år. I projektet var det självklart en stor prioritet att bilder eller information om den nya hytten inte kom ut på marknaden innan den blivit officiellt lanserad. Per Ola berättade att Scania internt inte försökte hålla projektet hemligt för anställda, de blev istället inbjudna för att se på den nya produkten långt före den blev lanserad, vilket var en utmärkt strategi då alla kände sig delaktiga i att det skulle hållas hemligt – succé!

 

I förbindelse med detta jätteprojekt fick vi möjligheten att leverera flera hallar till Scania som fungerade som en omlastnings och insynsskyddsbuffert där hytterna skulle hanteras i projektet. Hallarna tjänar nu bland annat som inspektion för transportstativ och som inlastningszoner.

 

Vi i Hallmaker är extremt stolta över vårt samarbete med Scania och det förtroende vi har fått i och med de leveranser vi fått möjligheten till att hjälpa till med genom åren.

 

Tack för rundturen Per-Ola och heja Scania!

 

Se fler studier

Kontakta oss